11-F: DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NINA EN LA CIÈNCIA

«Aquí Gavina, aquí Gavina. Veig a l’horitzó una ratlla blava: és la Terra. ¡Que bonica! Tot va esplèndidament».

Així relatava la cosmonauta Valentina Tereixkova la seva arribada a l’espai exterior el 16 de juny de 1963. L’endemà, el món es va fer ressò de la seva fita i a Espanya la ‘Hoja del Lunes’, l’únic diari que podia sortir aquell dia, ho titulava així: «Rússia llança una dona a l’espai». 57 anys després, el viatge de Tereixkova a bord de la nau Vostok 6 continua sent un referent per a la història no només de la ciència, sinó de les dones que van llaurar el camí en aquest món. El 22 de desembre del 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir designar l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència per commemorar i reconèixer la trajectòria de totes aquelles dones
que han contribuït a l’avenç de la ciència i la tecnologia i la història de les quals moltes vegades ha quedat en l’oblit.


L’anualitat d’aquest dia internacional, que es va celebrar l’11 de febrer de 2016 per primera vegada, va ser impulsada per les iniciatives de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco), l’ONU-Dones i altres organitzacions competents amb l’objectiu de promoure l’accés equitatiu i ple de dones i nines a l’educació en els àmbits de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (Educació STEM).


Nosaltres ho volem commemorar amb unes paraules que ens ha dirigit la prestigiosa viròloga i immunòloga espanyola, investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Margarita del Val.