LA NIT DE LES ÀNIMES

LA NIT DE LES ÀNIMES

Ara que el dia s’escurça, que arriben els primers freds i treim la roba d’hivern, retem homenatge als nostres difunts. És la Nit de les Ànimes.

Podem trobar els orígens de la festa a la celebració celta del Samhain, en què es celebrava l’inici de l’any nou, l’1 de novembre.

Aquesta celebració es va cristianitzar i es designà l’1 de novembre com el dia de Tots Sants o All Hallows, i la nit de Samhain va passar a anomenar-se la nit de Tots Sants o All-Hallows Eve, el que avui coneixem com a Halloween.

Totes les cultures recorden els seus morts. Es creu que aquesta nit els difunts familiars tornen a casa a la recerca d’aliments, calor i confort. A Mallorca, i per tal d’ensenyar-los el camí, és costum que a moltes cases s’encenguin espelmes i altres petits llums de flama, sovint a l’interior de càntirs i fruits del temps, com carabasses, que s’acostumen a decorar.

Les fresses d’aquesta nit són les bubotes. Les bubotes era una tradició que existia a Mallorca en què els joves s’embolicaven amb llençols i sortien al carrer per espantar la gent.

Paga o plora! Aquesta era l’expressió utilitzada per anar a fer capta de llepolies i confits, amb les llanternes i vestits de bubotes.

Ara, és pel·lícules de por sembla que són imprescindibles durant la Nit de les Ànimes. Abans, però, es conformaven escoltant una rondalla. La de “En Pere Poca-Por” o la de “La cova de na Joana” són molt adients per aquest vespre de foscor.

El dia de Tots Sants hem de seguir amb les tradicions que encara perduren com regalar rosaris ensucrats i dur flors a les tombes dels nostres difunts.