LA NIT DE LES ÀNIMES

LA NIT DE LES ÀNIMES

El llum de la terra, la rondalla gravada per la Nit de les ànimes, la teniu disponible a Ràdio CASCAS.

Ara que el dia s’escurça, que arriben els primers freds i treim la roba d’hivern, retem homenatge als nostres difunts. És la Nit de les Ànimes, la nit abans de la festa de Tots Sants.
Totes les cultures recorden els seus morts. Es creu que aquesta nit els difunts familiars tornen a casa a la recerca d’aliments, calor i confort. A Mallorca, i per tal d’ensenyar-los el camí, és costum que, a moltes cases, s’encenguin espelmes i altres petits llums de flama, sovint a l’interior de càntirs i fruits del temps, com carabasses, que s’acostumen a decorar.
Les fresses d’aquesta nit són les bubotes. Les bubotes és una tradició que existia a Mallorca en què els joves s’embolicaven amb llençols i sortien al carrer per espantar la gent.
Paga o plora! Aquesta era l’expressió utilitzada per anar a fer capta de llepolies i confits, amb les llanternes i vestits de bubotes.
A l’escola, també volem celebrar aquesta festa ancestral i ho farem disfressant-nos, si voleu, d’allò més terrorífic que tenguem. Això sí, sense estris ni elements que incitin a la violència, com ara ganivets, espases o destrals.
Som-hi, idò! El divendres vos esperam terroríficament disfressats!